Temaguidning

Mat

Häng med på en resa där du njuter av lokala produkter tillagade med omsorg. Vi äter dem på härliga restauranger i antingen Dala- el Hälsinge-miljö. Livet ska va gott att leva!

Arkitektur

Upptäck den kände arkitekten Ralph Erskine hus i Gästrikland! Han hade ett personligt formspråk i villor, universitet, stadsmiljö och fabriksområden. Följ med oss, se hans avtryck i bl a Hedesunda, Hammarby och Sandviken. Arkitekturen ska tjäna människan, det var hans ledord! Under dagen fikar vi och äter lunch förstås.

Dalabyar

Se de täta byklungorna i Siljanbygden. I Dalarna ville man inte flytta ut sina hus till åkermarken som i övriga Sverige. Det gör att byarna här ser annorlunda ut. Hör om gårdsnamnen som fortfarande lever kvar och se några kringbyggda gårdar, en rest av en svunnen tid, men fortfarande bebodda!

Geopark Siljan

Meteoriter, stora ting! Kom med och upplev vilken effekt det fick i Siljanbygden där en`ramlade` ner! Se de stora orbollarna som ligger strödda i sneda jordlager. Marken som vänts på ända och vattenfall som skapats. Ja, det är länge sen, ca 370 miljoner år sen, men som vi ser krafterna av idag. Under dagen fikar vi naturligtvis och tar oss lunch på något attraktivt ställe.

Hälsingegårdar

Njut av de ljuvliga, bondemålade interiörerna i Hälsingegårdarna. Tänk att ha speciella hus bara för bröllop och de större tillfällena i livet. Idag kan vi bara tänka oss musiken och dansen, de många rätterna som serverades mm. Men varför inte, låt fantasin försätta dig ca 150 år bakåt.